فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1392)

نشریه مطالعات ملی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیروز مجتهدزاده، ابوالفضل کاوندی کاتب صفحه 3

    ایران نام سرزمین و کشوری است که از دیرگاه تاریخ بر جغرافیای سیاسی جهان نقش بسته و محوریت شاهنامه فردوسی پاسداشت تلاش مردمانی است که برای حفظ این نام کوشیده اند. مفهوم «ایران» بسته به شیوه های گوناگون کشورداری و فرمانروایی دوران باستان در شاهنامه بازتاب های چندگانه ای دارد. کاربردهای این نام و یا قرارگیری آن در کنار مفاهیم جغرافیایی و یا جغرافیایی- سیاسی تعاریف چندگانه ای از ایران در شاهنامه می آفریند. ایران، ایرانشهر و ایران زمین که در شاهنامه و سایر آثار تاریخی و ادبی به کار رفته اند، در برداشت اولیه به نظر می رسند مفاهیمی همانند داشته باشند؛ اما مطالعه شاهنامه و آگاهی های تاریخی به ویژه از دوره ساسانیان تفاوت ماهوی آنها را بر ما آشکار می سازد. فردوسی به خوبی این مفاهیم را می شناخته و در شاهنامه به کار برده است. بنابراین این پژوهش تلاش دارد تا به بررسی و تبیین کارکرد مفهومی ایران و چندگانه گرایی این نام در شاهنامه فردوسی بپردازد.

    کلیدواژگان: ایران، کشورداری، ایران زمین، هویت، شاهنامه فردوسی
  • یحیی معروف صفحه 23

    خلیج فارس یا بحر فارس، نامی مشهور در کتاب ها و نسخه های خطی عربی است که در سراسر جهان بدان استناد می شود. این نام در دهه شصت میلادی تحریف شد، درحالی که در همه متون و نقشه های قبل از سال 1960م. موجود است. از آن تاریخ به بعد، کشورهای عربی با انگیزه های مختلف نام آن را تغییر دادند. این کشورها در طول نیم قرن گذشته برای تحریف نام خلیج فارس اقدامات زیادی انجام دادند تا بتوانند نامی جعلی را در اذهان عمومی جهانی جای دهند.
    یکی از کسانی که در چند سال اخیر با هماهنگی هیئت حاکمه کویت، کتابی با عنوان الخلیج العربی بحر الاساطیر تالیف کرده است، قدری قلعه چی روزنامه نگار کویتی است. دلایلی که وی و دیگر همفکرانش همچون نجده فتحی صفوت، دیپلمات و نویسنده عراقی، بر آن تاکید کرده اند، مطالبی فاقد هرگونه توجیه علمی و منطقی است.
    در مقاله حاضر، آثار چند نویسنده عرب بررسی می شود که در توجیه تغییر نام خلیج فارس تحریف هایی کرده اند و ضمن بیان نظرات آنان، به یکایک تحریفات آنان پاسخ داده خواهد شد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، تحریف، متعصبان عرب، قدری قلعه چی، نیبور، رودریک اوین
  • عطاءالله عبدی، مجتبی مقصودی صفحه 51

    شناسائی بسترها و عوامل همگرایی و چالش های پیش روی آن یکی از ضرورت های مهم امر سیاستگذاری درباره همبمستگی ملی در هر کشوری است. در این خصوص با توجه به این که ایران به عنوان کشوری که دارای تنوع ناحیه ای و فرهنگی در درون خود می باشد و این امر هر از چندگاهی به عنوان ابزار ژئوپلیتیک در دست بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای درآمده و برخی از نخبگان نیز در عرصه های مختلف رقابت به ویژه رقابت های سیاسی از آن سود می جویند. از جمله مناطق مهم ایران که تحت تاثیر تحولات تاریخی، دارای برخی تفاوت های فرهنگی در حوزه زبان با ملت ایران شده است، منطقه آذربایجان است. با توجه به وزن ژئوپلیتیک بالای آذربایجان در ایران همگرایی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به چنین امری است که این پژوهش با هدف بررسی عوامل همگرایی و واگرایی در آذربایجان آغاز شد. روش تحقیق در این مقاله از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای است. برای این منظور پرسشنامه ای در میان افراد صاحب نظر درباره آذربایجان پخش شد. داده های مورد نظر با استفاده ازآزمون ناپارامتری مورد ارزیابی قرار گرفت؛ نتایج آزمون گویای تایید فرضیات تحقیق بود. به عبارت دیگر نتایج نشان داد، همگرایی ملی در آذربایجان امری ذاتی و کهن بوده که ریشه در پیوندهای متعدد این منطقه در ابعاد مختلف مذهبی، تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و موارد دیگر با ایران دارد، اما واگریی امری عارضی است که در قالب نظریه های مدرن و حوزه ژئوپلیتیک اقوام قابل تحلیل است.

    کلیدواژگان: آذربایجان، همگرایی، واگرایی، هویت، وحدت ملی
  • یعقوب فروتن صفحه 73

    جامعه پذیری و اجزای آن مانند جامعه پذیری دینی، یک «استراتژی» تلقی می شود زیرا به عقیده اندیشمندان علوم اجتماعی و جامعه شناسان، یک جامعه یا گروه معین از مکانیسم جامعه پذیری به عنوان نوعی استراتژی برای حفظ انسجام اجتماعی و وحدت گروهی بهره می گیرد. این تحقیق نیز با استفاده از مدل عناصر چهارگانه فرآیند جامعه پذیری میچنر و همکاران (1990)، فرآیند جامعه پذیری دینی در ایران را کانون توجه قرار داده است. مطابق این مدل نظری، نظام آموزشی و متون درسی، منبع اصلی و موتور محرکه فرآیند جامعه پذیری محسوب می گردد. بر همین اساس، تحقیق حاضر مهم ترین الگوها و ویژگی های مرتبط با بازنمایی آموزه های مذهبی از طریق منابع آموزشی و درسی ایران را مورد مطالعه قرار داده است. در این تحقیق با استفاده از شیوه تحلیل محتوا، کلیه کتب درسی دوره های تحصیلی ابتدایی و راهنمایی و نمونه ای منتخب از کتاب های درسی دوره تحصیلی متوسطه مورد بررسی قرار گرفته اند. مطابق یافته های این تحقیق، گرایش مذهبی در همه کتاب های درسی مورد مطالعه بسیار برجسته است؛ با این همه، بررسی های تطبیقی ادیان و مذاهب گوناگون نیز نشان دهنده تفاوت های معنی داری است. به علاوه، الگوها و ویژگی های مرتبط با بازنمایی مناسبات بین مذهب و جنسیت در کتاب های درسی نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. در مجموع، نتایج این تحقیق به وضوح نشان می دهد که نظام آموزشی و منابع درسی به عنوان یک ابزار مناسب «استراتژی جامعه پذیری» و مکانیسم رسمی بازنمایی «انتظارات اجتماعی و استانداردهای فرهنگی» مورد استفاده قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: استراتژی جامعه پذیری، جامعه پذیری دینی، نظام آموزشی، انسجام اجتماعی، استانداردهای فرهنگی
  • فرهاد حصاری، عزالدین نوروزی، افشین منوچهرآبادی صفحه 97

    ویژگی عمده و اساسی دوران معاصر چالش های بنیادین ناشی از تهاجم فرهنگ و تفکر مدرن غربی به جهان اسلام بوده است. جهان اسلام همانند دیگر مناطقی که در طول دوره استعمار تحت سیطره و تسلط غربیان قرار گرفتند، چنین چالش هایی را در دو سده اخیر تجربه کرده است. این امر سبب شد تا بخش قابل توجهی از اندیشمند جوامع اسلامی مجذوب دنیای غرب مدرن گشته و پیروی از دنیای غرب را در نظر و عمل مطرح سازند. از سوی دیگر عده ای از متفکران و مسلحان مسلمان در مخالفت با غرب و با طرح ایده بازگشت به خویشتن، حرکت هایی را ساماندهی نمودند.مطالعه حاضر با استفاده از روش پیمایش به بررسی تاثیر متغیرهایی مانند خودباوری فرهنگ اسلامی و جهانی شدن آن، الگوگیری از انقلاب اسلامی ایران، ناکارآمدی دولت های دست نشانده و وابسته به غرب، گسترش ارتباطات میان بخش های از هم جدا افتاده امت اسلامی بر جنبش های اسلامی منطقه پرداخته است. با توجه به جامعه آماری پژوهش، نمونه ای به تعداد 384 نفر تعیین و با استفاده از ابزار پرسشنامه، بعد از جلب نظر و موافقت کاربران اینترنتی از کشورهای چهارگانه مصر، لیبی، یمن و بحرین از هر کشور به تعداد 96 نمونه تکمیل گردید. برای سنجش پایایی و اعتبار پژوهش به ترتیب از روش های کرونباخ و اس.اچ لاوشه استفاده شده و در پایان، آمار استنباطی و تحلیل فرضیات و سپس نتیجه گیری صورت گرفته است. هدف مطالعه حاضر بررسی نقش جهانی شدن و هویت اسلامی در جنبش های اسلامی مصر، لیبی، یمن و بحرین از دیدگاه جوانان 15 تا 29 ساله (کاربران اینترنتی) کشورهای یاد شده می باشد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت اسلامی، جنبش، خودباوری فرهنگی، انقلاب اسلامی
  • محمد افروغ، بهاره براتی صفحه 121

    بخش بسیار مهمی از هویت ایرانیان ریشه در تمدن اسلامی این کشور دارد و هویت اسلامی نام می گیرد که در قالب عناصر، اندیشه ها، آموزه ها و باورهای اسلامی، عرفانی و شیعی تجلی می کند. هنر قالی بافی از جمله هنرهای بومی و کاربردی است که با بهره گیری از نمادها، مفاهیم و مضامین اسلامی و به ویژه جهان بینی مذهب تشیع نظیر تجلی بهشت و عناصر وابسته به آن (صحنه باغ و درختان، نقوش گیاهی و نباتی)، آموزه های دینی (آیات و احادیث قدسی و نبوی)، روایات تصویری (عیادت امام علی(ع) از بیمار، معراج پیامبر)، صحنه عاشورا، اذکار و ادعیه منسوب به شیعه در قالب کتیبه و نوشتار (دعای نادعلیا، زیارت نامه عاشورا)، به خوبی نماینده هویت اسلامی است. این مقاله با انتخاب پانزده تخته قالی دستبافت که دارای نمادها، مفاهیم و مضامین اسلامی و شیعی است، هویت اسلامی و عناصر وابسته به آن را، در قالی ایرانی جستجو، بررسی و تحلیل می نماید.

    کلیدواژگان: فرهنگ و هویت اسلامی، عناصر و مفاهیم اسلامی[شیعی]، قالی و قالی بافی، بهشت، باغ، ماهی، شمایل های تصویری مذهبی
  • نگار داوری اردکانی، طاهره محمودی، سمیه نواب صفحه 143

    در عصر کنونی که با پدیده گریزناپذیر جهانی شدن در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی روبرو هستیم، زبان به عنوان یکی از ابزارهای انتقال هویت فرهنگی یک جامعه نقش بسیار مهمی ایفا می کند. این مطلب ضرورت توجه به موضوع گسترش فرهنگ و هویت ایرانی به ویژه از طریق آموزش، زبان فارسی را به خوبی آشکار می کند. در این پژوهش آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان به عنوان یکی از راه های گسترش فرهنگ ایرانی مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، با تمرکز بر نقش کتاب های آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان در انتقال فرهنگ و هویت ایرانی به زبان آموزان غیر ایرانی به بررسی چند نمونه از این کتاب ها پرداخته شده است. حوزه بررسی این موضوع به سه کتاب آموزش زبان فارسی کانون زبان ایران تالیف مهدی ضرغامیان، سه کتاب آموزش زبان فارسی تالیف یدالله ثمره و یک کتاب درسی فارسی برای فارسی آموزان خارجی تالیف تقی پورنامداریان محدود می شود. در این مقاله این کتاب ها از نظر کمیت و کیفیت پرداختن به موضوعات مربوط به فرهنگ ایرانی در جهت پاسخگویی به سه سوال اصلی زیر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند: 1- چه مولفه هایی از فرهنگ ایرانی از طریق آموزش زبان فارسی قابل انتقال هستند؟ 2- چه مولفه هایی از فرهنگ ایرانی در این هفت کتاب مورد توجه قرار گرفته است؟ 3- به هر مولفه به چه میزان پرداخته شده است؟ نتیجه این پژوهش فهرست جامعی از مولفه های فرهنگ ایرانی است که از طریق آموزش زبان فارسی قابل انتقال می باشند. هم چنین نقاط ضعف و قوت کتاب های مذکور از جنبه انتقال مولفه های فرهنگ ایرانی نیز ارائه شده است. نتایج این پژوهش می تواند مورد استفاده مولفان کتاب های آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: زبان فارسی، غیر فارسی زبانان، جهانی سازی، فرهنگ ایرانی، کتاب های آموزش زبان فارسی
  • مریم قربانی، حمید، هاجر مساح، سیدمیثم دیباجی صفحه 161

    هدف از این تحقیق، بررسی ارتباط بین ابعاد چهارگانه هویت و مولفه های چهارگانه هوش هیجانی در سنین نوجوانی است. به این منظور، 114 نفر) 65 دختر و 49 پسر) از نوجوانان مقطع راهنمایی و دبیرستان با دامنه سنی 15 تا 18 سال به روش تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه جنبه های هویت (AIQ-IV) و پرسشنامه هوش هیجانی شوت را تکمیل کردند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که هویت جمعی و کاربرد هیجان بیشترین همبستگی را دارند. به منظور بررسی نقش ابعاد هویت در پیش بینی مولفه های هوش هیجانی از تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. یافته های تحلیل رگرسیون نشان دادند که هویت ارتباطی و شخصی، مهارت اجتماعی را پیش بینی می کنند. در مجموع، نتایج این پژوهش بیان می کنند که ابعاد هویت، نقش مهمی را در هوش هیجانی فرد به منزله یکی از الزامات زندگی روزمره بر عهده دارد. نتایج این پژوهش، بر لزوم توجه به نوجوانی به مثابه مرحله تشکیل هویت و نقش هویت در فهم کارآمد فرد از خود و دیگران (هوش هیجانی) تاکید می کند.

    کلیدواژگان: ابعاد هویت، هوش هیجانی، سنین نوجوانی، هویت جمعی، هویت ارتباطی
|
  • Pirouz Mojtahedzadeh *, Abolfazl Kavandi Kateb Page 3

    Iran is a name of the territory and the state that is historic in the political geography of the world and focus of Ferdowsi's Shahnameh is in honor of all of people that had attempted for its survival. The concept of "IRAN" had had multiple reflections Based on variety Methods of statecraft & ruling in Ancient Period in Shahnameh. Applications of Iran or having used it with the geographical and geographical- political concepts had created multiple definitions about Iran in Shahnameh. Iran, iranshahr and iranzamin which have used in shahnameh and other historical and literary sources, at first it seems there are the same concepts but by studying of shahnameh and other resources, and historical knowledge, especially of the Sassanian period we can understand that there are different concepts. Ferdowsi knew well these concepts and applied them in Shahnameh. Therefore, this study attempts to examine and explain the functionality concept and multi-orientation of these names in Shahnameh.

    Keywords: Iran, Governance, Identity, Iranshahr, Iranzamin, Ferdowsi, Shahnameh
  • Yahya Marouf Page 23

    "Persian Gulf" or "Fars Sea" is one of the most famous names in history books and the Arabic manuscripts that it is based around the world. Unfortunately, this name was distorted in the 1960s, while in all Arabic and non Arabic texts and maps which are available before 1960, has seen Persian Gulf. Then, the Arab states with different motivations attempt to change this name. The Arabic governments during the past half century had tried to distorting the name of Persian Gulf in public opinion of the world. However, historical records and documentation is so strong and Arab ethnicism to change the name were not successful and the public opinion of the world has been accepted the name of Persian Gulf. This paper examine the works of several Arab authors, who proposed to change the name of Persian Gulf and pay to the distortions that they expressed to their views, then, the article answer to every distortions.

    Keywords: Persian Gulf, Arab fanatics, Qadri Qalaji, Niebuhr, Roderic Owen
  • Ataollah Abdi *, Mojtaba Maghsoudi Page 51

    The recognition of the integration and disintegration contexts and factors is one of the important necessities in policy making process about the national solidarity in each country. Regarding, Iran is a country that has got regional and cultural variety, it has been used as a geopolitical means for regional and trans - regional actors and also some of the experts in different fields of competition, especially political competitions. One of the important regions of Iran which has been affected by some cultural differences in the language area is Azarbaijan region. Regarding high geopolitical importance of Azarbaijan in Iran, national integration and disintegration has got great importance in this area. So, this research was started with the aim of studying integration and disintegration factors in Azarbaijan. Research method in this article is survey and we have got the data through questionnaire. For this purpose, we passed out a questionnaire about Azarbaijan among informed people. The data was evaluated by means of Welcocson nonparametrical test; the results confirmed the hypotheses of the research. In other words, the results showed that national integration in Azarbaijan has been an old and innate matter that is rooted in its various ties with Iran in different historical, cultural, social and other dimensions, but disintegration is an accidental (non-essential) matter that can be analyzed in the form of modern theories.

    Keywords: Azarbaijan, Integration, Disintegration, Identity, National Unity
  • Yaghoob Foroutan Page 73

    Focusing on the ‘strategy’ of socialization (Berger 1967; Pluss 2007) and based on the model developed by Michener et al. (1990), this paper examines the patterns and characteristics associated with religious socialization. The paper employs the socialization theory (Sapir 1929, Mead 1934, Whorf 1956, Evans and Davis 2000, Tylor 2003) in which educational system and school-textbooks play a key role in the socialization process of children. Using the conent analysis method, this paper also focuses on the school-textbooks of Iran in three educational levels: Primary, Intermediate, and High Schools. Generally speaking, the resuls of this analysis show that the these educational resources are substantially dominated by religion so that, for instance, such words as ‘God’ and ‘religion’ are markedly prevalent throughout the textbooks. This general pattern applies to both religious and other textbooks. However, comparative analysis illustrates that the religion of Islam and its characteristics such as the Holy Book (Quran) and the Prophet Mohammad have been respresented in these educational materials by far more overwhelmingly than other religions. Moreover, the results support the fact that the association between religion and gender portrayed in the textbooks vary significantly by the age of the audiance (that is, students): the higher the age, the stronger the effect of religion. Future studies can provide further evidence to assess the outcome and efficiency of such patterns of religious socialization highlighted in the present analysis.

    Keywords: Socialization strategy, Religious socialization, Educational system, Social Cohesion, Cultural Standards
  • Farhad Hesary *, Ezaldin Noroozi, Afshin Manochehrabadi Page 97

    A major and basic feature of contemporary era is fundamental challenges rooted in invading of modern thought and culture of Western to the Muslim world.The world of Islamic like other areas which have been colonized through the age of colonization, experienced the same challenges during two last centuries.This issue causes the remarkable part of intellectual society of Islamic world has been enthusiast by ideals and principles of western modern world. This study has been done by using survey method by which we scrutinize the effect of variables such as confidence of Islamic culture and its globalization, sampling from Islamic revolution of Iran, malfunctioning of the governors who were dependent to the western system and developing the communications between separated part of Islamic nations on Islamic movements of this region. Since the number of statistical population was not clear, we use the chart of Morgan in which the standard samples is defined to the 384 member in our sample by using questionnaire, through internet and gaining the internet users accepting from 4 countries, Egypt, Libya, Yemen and Bahrain, 96 samples for each ones, this study has been done. In order to define validity and reliability of research we use Corn Bach method and SH. Loshe. Finally, inferential statistic and analyzing the hypothesis and resulting has been done.

    Keywords: Globalization, Islamic Identity, Social movement, Cultural confidence, Islamic revolution
  • Mohammad Afrough *, Bahareh Barati Page 121

    Certainly, an important part of Iranian identity is rooted in Islamic Civilization and Islamic identity be manifested and appeared in the elements, ideas, teachings and beliefs of Islam and Shiite. Carpeting art is one of the native and applied arts that with using of the symbols, concepts and Islamic themes, especially Shiite worldview, including epiphany of the heaven and its elements (trees in the garden scene, and vegetable and plant motifs), religious teachings (holy and prophetic verses and sayings), visual narratives (visiting Imam Ali (aS) from patients, the Prophet's Ascension), the scene of Ashura, visual icons of Prophet and imams (aS), invocations and prayers attributed to Shia in inscriptions and literature (Nadeali prayer, Ziarat-e-Ashura), as well as is the representative of the Islamic identity. This article with selecting fifteen carpets which have icons, concepts and themes of Shiite and Islam, analyzes the Islamic identity and its associated elements in these Iranian carpets.

    Keywords: Culture, Islamic identity, Shiite, Carpet, Religious images, Hearen, Garden
  • Negar Davari Ardakani *, Tahereh Mahmoudi, Somayeh Navab Page 143

    Language teaching is considered to be a means of spreading cultural values, in the globalization era and it is clear that cultural values are in a close relationship with national identity symbols. Therefore, the focus of this article is on TPFL as a mechanism for dissemination of Iranian Culture and identity. In this study, 3 TPFL textbooks (7 volumes) written by Samara (1371), Zarghamian (1381) and Purnamdarian (1378) has been analyzed on the basis of the quality of their representation of Iranian culture and identity. Accordingly, the present study wants to answer the three following questions: 1- which Iranian cultural values are can be spread through teaching Persian? 2- Which of the Iranian cultural values have been taken into consideration in the selected TPFL text-books? 3- To what extent is paid to each component and cultural value? The study shows that among 35 Iranian cultural values, only 25 of them are used in the studied TPFL textbooks. It seems that less focus is made on components such as science, industry, history, Iranian civilization and religion.

    Keywords: Teaching Persian as a foreign language (TPFL), Iranian Cultural values, Language spread, Culture spread, TPFL textbooks
  • Maryam Ghorbani *, Hamid Kazemi, Hajar Massah, Saied Meysam Dibaji Page 161

    The aim of current study is to investigate the relationship between the four dimensions of identity and the four components of emotional intelligence in adolescents. For this purpose, 114 middle school and high school students, in range of 14 to 17 year olds, randomly selected and completed questionnaires AIQ-IV and EI. Correlation analysis showed that the collective identity and utility of emotion have the highest correlation. Stepwise regression analysis was used to investigate the role of identity in prediction of components of emotional intelligence. The regression analysis showed that relational and personal identity predict social skills. In sum, these results suggest that the dimensions of identity play a major role in a person's emotional intelligence as one of the requirements of daily life. The results of this research, emphasize to adolescence as a stage of identity formation and role of identity in efficient understanding of oneself and others (emotional intelligence).